'Bouwen in het groen - zeker niet nu'

20 April 2020, 23:08 uur
Bouw & Wonen
mainImage
De situatie naast de Euromast vanaf de tekentafel

De Stichting Groen Parkhaven heeft de volgende openbare brief gestuurd aan de gemeenteraad en burgers van Rotterdam:

Een nieuwe situatie

Nederland is na 15 maart 2020 klokslag 18.00 uur veranderd. Vanaf die dag moesten – vanwege het coronavirus – op last van de overheid alle horecagelegenheden de deuren sluiten.

Alle openbare gelegenheden zoals bibliotheken, theaters,  sportvelden en kinderboerderijen gingen op slot. Ook scholen zijn gesloten. Kortom, wij zijn allemaal in een totaal andere wereld terecht gekomen.

Vanuit de overheid wordt aangedrongen op een anderhalve meter afstand samenleving. We moeten ruimte van elkaar houden. De vraag is hoe lang dit gaat duren? Want ook al zal de huidige pandemie overwonnen worden, dit coronavirus is zeker niet de laatste waardoor de wereldbevolking in gevaar komt. ‘’We moeten ons voorbereiden op het nieuwe normaal van de anderhalvemetersamenleving’’, zei premier Rutte in zijn persconferentie van 15 april jl.


Geen verdichting, maar bezinning

Wat betekent deze maatregel eigenlijk voor het bouwprogramma van onze stad?

VVD-wethouder Kurvers laat in het AD van 12 april jl. weten dat de gemeente met de nodige voorzorgsmaatregelen alles op alles zet om de bouw in Rotterdam overeind te houden: ‘’Want dat is onze economische motor.’’  Maar zal de wethouder daarbij lering trekken uit de woorden van zijn partijgenoot Rutte?

Het ‘nieuwe normaal’ zal toch consequenties hebben voor de verdichting van de binnenstad die momenteel hoogtij viert. Want evengoed als woningbouw is de gezondheid van de bewoners een opgave van de gemeente.

Wij, Stichting Groen Parkhaven, willen natuurlijk ook niet dat bouwvakkers hun banen verliezen en Rotterdammers langer op huizen moeten wachten. Tegelijkertijd pleiten wij voor bezinning op het ‘nieuwe normaal’. Is het nog wel verantwoord om het adagium ‘verdichting van de binnenstad’ zo rücksichtslos aan te hangen dat zelfs hectares groen hiervoor worden opgeofferd?

Het recreatiegebied bij de Euromast langs de Parkhaven is hiervan het treurigste voorbeeld. Op deze 4,2 hectare groen komen als het aan de gemeente ligt maar liefst 650 woningen te staan. (Over de aantasting van dit rijksmonument zullen we nu maar even zwijgen.)


Stadsgroen in de anderhalvemetersamenleving

Bouwen doen wij ook voor toekomstige generaties. Met de juiste stedenbouwkundige maatregelen kan voorkomen worden dat een nieuwe corona-aanval uitloopt op een pandemie zoals we die nu meemaken. Dit betekent kort gezegd meer ruimte creëren, tussen woonblokken, in winkelgebieden, op fiets- en wandelpaden en niet te vergeten in parken.

Als stadsgroen ooit zijn nut bewijst dan is het wel in de nieuwe anderhalve meter afstand samenleving. Verdichting van de binnenstad met dicht op elkaar staande torenhoge flats kent grenzen. Lopende bouwprojecten kunnen niet stopgezet worden. De plannen voor de Parkhaven wel: het Masterplan is nog niet aangepast om de bouwplannen naast de Euromast mogelijk te maken. Hier ligt nog kans voor herbezinning. Kan deze groene ruimte niet beter ingericht worden voor sport en recreatie?

Dat de bevolking van onze stad nu al recreatieve buitenruimte in de vorm van parken en groen te kort komt wordt door het huidige college onderkend. Anders zou er in deze coalitie periode 2018 – 2022 nooit voor gekozen zijn 20 hectare nieuw groen te creëren. Hoe kan dan deze zelfde coalitie toestaan dat er van de bestaande openbare groenstrook bij de Euromast 4,2 hectare verkocht wordt aan een projectontwikkelaar die daar vanzelfsprekend optimale winst uit wil halen? Voor de vitale beroepsgroepen zal hier nauwelijks plaats zijn. En denkt de gemeente nu echt dat groene daken op particuliere appartementsgebouwen openbaar toegankelijk groen ter recreatie kunnen vervangen?

Bouwen in het groen – zeker niet nu

Gezien de totaal nieuwe leefsituatie waarin wij nu allen verkeren doen wij hierbij een dringend beroep op u als leden van de gemeenteraad Rotterdam om nog eens goed na te denken over het plan zoals ingediend door de ontwikkelingscombinatie Parkhaven 010. En zich onafhankelijk van coalitie-belangen af te vragen of dit plan überhaupt draagvlak heeft bij de Rotterdamse burgers, juist na deze corona crisis.

Namens de Stichting Groen Parkhaven

Aad Twigt
Eveline Grosfeld